Přidejte se do naší facebookové skupiny Free Pub a pojďte s námi diskutovat :o)
(NaturalNews) Studie, kterou nedávno provedl tým výzkumníků z Florida State University a Oklahoma University, ukazuje, že každodenní konzumace několika přírodních sušených švestek zabraňuje ve stáří zlomeninám a osteoporóze.
To je skvělá zpráva především pro ženy po menopauze, které běžně bojují se ztrátou hustoty kostní tkáně a zvýšeným rizikem zlomeniny. Zatímco kosti slábnou a osteoporóza může ovlivnit starší jedince obou pohlaví, existuje jasný vztah mezi poklesem produkce estrogenu a vznikem osteoporózy u žen. Podle nedávných statistik ze Spojených států je více než 8 milionů žen a 2 miliony mužů postižených osteoporózou.
Vědecký tým vedený Bahramem H. Arjmandim testoval po dobu 12 měsíců dvě skupiny žen po menopauze. Testovaná skupina se skládala z 55 žen, které byly instruovány, aby jedly denně 100 gramů sušených švestek, zatímco kontrolní skupina o 45 ženách jedla denně 100 gramů sušených jablek. Pro doplnění stravy každý z účastníků obdržen denně dávky vápníku (500 mg) a vitamínu D (400 jednotek).
Tým profesora Arjmandi testoval vzorky kostní tkáně z loketní kosti a z páteře, zjistili, že testovaná skupina se sušenými švestkami vykazovala výrazně vyšší minerální hustotu kostí oproti skupině se sušenými jablky. Arjmandi vysvětlil, že je to částečně výsledek schopnosti švestek snížit rychlost resorpce kostí – biologický proces, při kterém jsou vyplavovány minerály z kostí do krevního oběhu. U mladých dospělých lidí je tento proces vyvážen schopností těla rychle regenerovat kostní tkáň. Ale s přibývajícím věkem tato schopnost regenerace klesá až je nižší než míra resorpce.
Během své kariéry Arjmandi studoval a porovnával mnoho druhů ovoce, včetně fíků, datlí, rozinek a jahod a zdůraznil, že žádné z nich nemělo takový vliv na hustotu kostí, jaký mají sušené švestky. Dodal, že prvních pět až sedm let po menopauze mají ženy riziko řídnutí kostí 3 až 5 procent za rok, zatímco okolo 65 roku života muži ztrácí kostní tkáň stejnou rychlostí jako ženy. Tohle dělá sušené švestky úžasně užitečným přírodním zdrojem pro jednotlivce ve středním věku, kteří se zajímají o udržování zdravých kostí.
Profesor Arjmandi nakonec varoval před čekáním – raději hledejte způsoby, jak zlepšit své zdraví kostí, než čekat, co řekne diagnostika. Řekl: „Nečekejte na zlomeninu, nebo diagnostikování osteoporózy…dělejte něco smysluplného a praktického. Lidé můžou začíst jíst 2 až 3 sušené švestky denně a postupně množství navyšovat až na 6 až 10 švestek denně. Sušené švestky mohou být konzumovány ve všech formách a mohou být zahrnuty do různých receptů.“
Překlad článku Dried plums shown to be effective against fractures and osteoporosis
http://www.naturalnews.com/033485_dried_plums_osteoporosis.html
A myslel sířené nebo nesířené?