Borůvky posilňují kosti – tvrdí studie

Rozšiřujte tento článek po světě. Přeposílejte a umísťujte jej na Facebook. Děkujeme!

(NaturalNews) Teď zapomeňte na vápník – je zde nový stavitel kostí. Výzkum publikovaný v Journal of Bone and Mineral Research v roce 2010 ukazuje, že látky v borůvkách pomohly zlepšit vývoj kostí laboratorních krys, a nový výzkum provedený stejným týmem vědců nyní zjišťuje, jak ovoce funguje u lidí při zlepšování vývoje kostí.

Jin-Ran Chen a jeho kolegové z Arkansaského centra pro dětskou výživu v Little Rock nedávno obdrželi finanční prostředky z amerického ministerstva zemědělství (USDA), aby prozkoumali vývoj kostí u člověka během dětství a rané dospělosti. Součástí této studie je i to, jakou roli hrají látky v borůvkách při vývoji kostí.

Ve své první studii Chen a jeho kolegové poznamenali, že polyfenoly v borůvkách, což jsou pigmenty ovoce, které jim dávají jejich modravou, fialovou a červenou barvu, jsou jednoznačně spojené s budováním silných a zdravých kostí. Krysy krmené z deseti procent mraženým a sušeným práškem z borůvek měly podstatně silnější kosti, než krysy bez tohoto prášku – to urychlilo další výzkum toho, které sloučeniny v borůvkách jsou odpovědné za tento úžasný efekt.

Krevní vzorky odebrané z borůvkami živených krys ukázaly vysokou míru fenolové kyseliny – antioxidantu, který by měl zlepšovat vývoj kostí. Krevní sérum odebrané z těchto krys bylo použito pro laboratorní kultury osteoblastů (buňky zodpovědné za formování kostí) a výzkumníci zjistili, že se osteoblasty díky séru zformovaly rychleji do funkčních kostních buněk.

TCF a LEF, dva typy lidských genů, které podporují syntézu bílkoviny beta-cateninu. Beta-catenin je zodpovědný za to, že se osteoblast zformuje do plně zralé kostní buňky, a borůvkové polyfenoly v interakci s těmito látkami jsou to, o čem si Chen a jeho tým myslí, že je zodpovědné za zlepšení syntézy kostí.

Překlad článku Eating blueberries helps build strong bones, suggests study
http://www.naturalnews.com/032861_blueberries_strong_bones.html

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *