Přidejte se do naší facebookové skupiny Free Pub a pojďte s námi diskutovat :o)
(NaturalNews) Zelí kombinuje zdravotní výhody, které nabízí všechny druhy brukvovité zeleniny, s probiotickými výhodami vyplývajícími z nakládání.
Zelí nabízí celou řadu příznivých účinků na zdraví. Má vysoký obsah vitaminů A a C. Studie ukazují, že brukvovitá zelenina může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Zelí je také bohatým zdrojem antioxidantů. Kromě toho má protizánětlivé účinky a některé studie ukazují, že může pomoci v boji proti některým druhům rakoviny. Jako nakládaná zelenina se stává superjídlem.
Proces kvašení – vytvoření kysaného zelí – se objevil před stovkami let jako prostředek konzervace zeleniny pro snadnou konzumaci během zimy. Zdravotní přínosy nakládané zeleniny byly velmi dobře známy raným civilizacím. Historické záznamy naznačují, že dělníci při stavbě Velké čínské zdi konzumovali kysané zelí před 2 000 lety.
V tradiční Číně se dlouho předepisovala šťáva z kysaného zelí jako domácí lék na mnoho běžných nemocí. Římská armáda cestovala se sudy kysaného zelí a používala je s zabránění střevních infekcí mezi vojáky během dlouhých cest.
V dobách a kulturách, kdy se přestalo používat přírodní léčení, lidé jedli méně fermentovaných potravin a měli více nemocí. Kurděje (nedostatek vitamínu C) zabily mnoho britských námořníků v 18. Století – obzvláště na dlouhých výpravách. Po roce 1770 kapitán James Cook obeplul svět bez ztráty jediného námořníka kvůli kurdějím díky potravinám, které měl na lodi, včetně šedesáti sudů kysaného zelí.
Mainstreamoví zdravotní experti začali věnovat obnovenou pozornost zelí po jedné studii v roce 2002. Finští výzkumníci uvádějí, že při laboratorních testech bylo zjištěno, že látka produkovaná kysaným zelím – isothiocyanates – pomohla zabránit růstu rakoviny.
Již před touto studií alternativní zdravotní experti vychvalovali léčebné přínosy zelí. Zdravé lidské střevo obsahuje mnoho prospěšných bakterií, které se živí odpady z našeho trávení a vytvářejí kyselinu mléčnou. Bez těchto prospěšných bakterií se lidský trávicí systém stane domovem pro škodlivé parazity a kvasinky.
Kysané zelí poskytuje vysoce hustý zdroj širokého spektra prospěšných živých bakterií, které pomáhají při trávení. Konzumace porce zelí může dát vašemu tělu to samé, co tolik drahé probiotické nápoje a doplňky prodávané v obchodech. Nicméně většina prodávaného zelí ztratila většinu svých prospěšných bakterií. Chcete-li získat nejvíce výhod z kysaného zelí, můžete zakoupit čerstvě vyrobené, nebo se dozvědět, jak si vytvořit své vlastní.
Pokud si chcete prohlédnout recepty na výrobu kysaného zelí a ostatních kvašených pokrmů, výborná kniha pro start je Wild Fermentation: The Flavor, Nutrition and Craft of Live Culture Foods od Sandor Ellis Katzové.
Ve své knize Katzová poukazuje na to, že „fermentace nejen chrání živiny, ale dává je do více stravitelné podoby.“ Katzová, která také napsala knihu The Revolution Will Not Be Microwaved: Inside America’s
Underground Food Movements, doporučuje jíst nejen zelí, ale i pít džus ze zelí, který ona nazývá „vzácnou delikátností a bezkonkurenčním zažívacím tonikem.“
Překlad článku Sauerkraut offers a spectrum of health benefits
http://www.naturalnews.com/033659_sauerkraut_health_benefits.html
15 kilo už mi kvasí v hrnci! Mňam.
Doporučuju kim-chi. Spoustu receptů je na netu. Je to dobrý, poměrně laciný a zdravý.